Ana   

Ime prezime i godina rodjenja:   ,
Država i grad: ,
Obrazovanje:
Job:
Oblasti interesovanja:
Nešto o sebi:
Gvožde    
Gvožde se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla, najviše ga sadrže iznutrice, meso, žumance. Riba sadrži malo gvožda, dok masti ne sadrže gvožde.Od namirnica biljnog porekla najviše ga ima u lisnatom povrcu, leguminozama I žitaricama. Najbolji izvori su spanac, pasulj, orasi, smokve, pšenica.  
Main menu MINERALI Gvožde
Jaja    
Jaja su namirnice koje imaju visoku nutritivnu i biološku vrednost. Imaju takode, i dobra senzorna svojstva i cesto se koriste u kulinarstvu. Predstavljaju važan izvor proteina, koji se po biološkoj vrednosti i stepenu iskorišcenja nalaze na prvom mestu u odnosu na ostale namirnice životinjskog porekla.  
Main menu MESO RIBA JAJA Jaja
Pilece meso    
Meso piletine je ekonomicno, brzo I lako se priprema, servira I ima brojna poželjna nutritivna I organolepticka svojstva. Moguce ga je pripremati na razlicite nacine: s povrcem, vocem, raznim zacinima, hladno ili toplo, uvek je ukusno..  
Main menu MESO RIBA JAJA Pilece meso
Vitamin C    
Vitamin C je kristalna, kisela supstanca, lako rastvorljiva u vodi. Najbolji izvori vitamina C su. citrusi (limun, pomorandža), peršun, zelena paprika (posebno deo oko peteljke), bobicasto voce (crna ribizla), nekuvan kupus, zeleno voce, šipak, paradajz, celer. Deficit vitamina C dovodi do poremecaja sinteze kolagena, što dovodi do poremecaja u zarastanju rana, prskanju kapilara, kao i do poremecaja u razvoju kostiju i zuba.  
Main menu VITAMINI Vitamin C
Vitamin A    
Regulišu životne procese i štite organizam od bolesti. Imaju zaštitnu ulogu i ulogu da poboljšavaju odredene hemijske reakcije, ali ne ucestvuju u njima. Vitamin A se nalazi u ribljem ulju, mesu, džigerici, jajima( žumance), mleku i mlecnim proizvodima i dr. Prisutan je u šargarepi, krompiru, paradajzu, lubenici, spanacu i drugom povrcu, pre svega crvenom i žutom.  
Main menu VITAMINI Vitamin A
Proiteini    
Belancevine ili proteini su složena organska jedinjenja. To su makromolekulska jedinjenja, koja se sastoje od velikog broja amino-kiselina. Proteini predstavljaju najvažnije sastojke živih celija i tkiva organizma.  
Main menu BELANCEVINE Proiteini
Pravila sajta    
Psovanje, vredjanje drugih korisnika i pogrdne reci nece biti tolerisane na sajutu. Molimo vas da se pridržavate tema sajta.  
Special pages KONTAKT Pravila sajta
O Nama    
U vezi licnih dijeta i nutricionistickih saveta možete me kontaktirati mejlom.  
Special pages KONTAKT O Nama
VITAMIN B1- tiamin    
Važni izvori vitamina su životne namirnice iz kojih se vitamini najbolje iskorišcavaju. Oni regulišu životne procese i štite orgnizam od raznih bolesti. Nedostatak ovog elementa može izazvati nastanak oboljenja beri-beri. Vitamin B1 je rastvorljiv u vodi, pa tokom pripreme i prerade hrane može doci do smanjenja njegove kolicine.  
Main menu VITAMINI VITAMIN B1- tiamin
Šecerna bolest lecenje ishranom    
Šecerna bolest lecenje ishranom podrazumeva povecanje unosa biljnih vlakana u ishrani. Rastvorljiva biljna vlakna, pri probavi, lagano otpštaju šecere u krvi, i na taj nacin nece doci do velikih variranja šecera u krvi u toku dana. Glavni izvori su: žitarice, povrce i voce.  
Main menu DIJABETES Šecerna bolest lecenje ishranom
Šecerna bolest ishrana    
Diabetes mellitus je hronicna, doživotna bolest koja sa sobom nosi teške posledice i komplikacije. Pravilna ishrana je nezaobilazna, i predstavlja osnovu terapije dijabetes melitusa.  
Main menu DIJABETES Diabetes mellitus
Biljna ulja    
Ulja i masti su neophodni sastojci pravilne ishrane, jer su glavni izvor energije, liposolubilnih vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Neophodni su za proizvodnju mnogih prehrambenih proizvoda, pri pripremanju jela, a doprinose i formiranju senzornih svojstava hrane.  
Main menu MASTI I ULJA Biljna ulja
VITAMIN B2 - riboflavin    
Vitamin B2 se nalazi u svim tkivima, ima ga u namirnicama i biljnog i životinjskog porekla. Pripada grupi hidrosolubilnih vitamina, odnosno rastvara se u vodi. Do nedostatka ovog vitamina može doci usled nepravilne i neuravnotežene ishrane.  
Main menu VITAMINI VITAMIN B2 - riboflavin
Hipertenzija    
Hipertenzija predstavlja povecenje krvnog pritiska. Smatra se da je procenat obelelih od arterijske hipertenzije veci od 20% opšte populacije, odnosno veci od 30% kod odraslog stanovništva. Važnu ulogu u lecenju hipertenzije ima ishrana  
Main menu HIPERTENZIJA Hipertenzija
Djuvec    
U duvec uglavnom ubacujem svaki put razlicito povrce i kolicinu namirnica odredujem „odokativno“, ali danas sam se potrudila da namirnice koje koristim za spremanje jela tacno izmerim, kako bih mogla da obracunam kalorijsku i nutritivnu vrednost obroka.  
Forum GLAVNA JELA Djuvec
VITAMIN B6 - piridoksin    
Vitamin B6 je neophodan za normalnu funkciju centralnog nervnog sistema, a takode primecena je i njegova uloga u sprecavanju katarakte. Preporucuje se unos od 2 mg ovog vitamina dnevno za odrasle osobe.  
Main menu VITAMINI VITAMIN B6 - piridoksin
Kardiovaskularne bolesti - ishrana    
Imate predispozicije za nastanak neke kardiovaskularne bolesti? Pocniti o pravilnoj ishrani da mislite na vreme. Zapravo, ishrana je jedna od kljucnih elemenata u prevenciji i lecenju ovih bolesti.  
Main menu KARDIOVASKULARNE BOLESTI Kardiovaskularne bolesti - ishrana
Punjene paprike sa sirom    
Iskoriste sezonu paprika,i spremite ovaj ukusni rucak. Ne zahteva mnogo vremena za pripremu, ekonomican je, a sigurno cete uživati.  
Forum GLAVNA JELA Punjene paprike sa sirom
Karanfilic    
Karanfilic je osušeni cvetni pupoljak, koji ima vrlo prijatano aromatican miris, slican karanfilu. Upotrebljava se u cvetu ili u prahu. Karanfilic ima ulogu u jacanju imuniteta, veliku antisepticku moc i reguliše rad probavnog trakta.  
Main menu ZACINI Karanfilic
Vanila    
To je tropska biljka koja ima vrlo mirisan i dugacak plod, koji je slican mahuni. U toku sušenja na površini vanile obrazuju se sitni kristali vanilina. Može se upotrebljavati u šipkama ili u prahu, za pripremu kolaca, kompota, sladoleda, kuvanih vina, likera, sosova i dr. Podstice varenje i ima pozitivno dejstvo na nervni sistem.  
Main menu ZACINI Vanila
Cimet    
U prodaji se cimet nalazi kao osušena kora ili prah (što se lakše i nalazi u prodaji i cešce se upotrebljava). Cimet sadrži hranljive i lekovite sastojke, ima znacajno antioksidativno dejstvo i pomaže u varenju hrane. Preporucuje se za svakodnevno korišcenje u ishrani dijabeticara, jer stimuliše rad pankreasa i lucenje insulina. Znacajan je i za kontrolu holesterola i triglicerida.  
Main menu ZACINI Cimet
Ruzmarin    
Ruzmarin ima brojna lekovita svojstva. Dobar je antioksidans, a ima i antisepticko, antigljivicno i antibiotsko dejstvo. Takode, ima i sedativno dejstvo, pa trudnice treba da ga izbegavaju u ishrani. Upotreba ovog zacina se preporucuje za jela od pecenog mesa i ribe.  
Main menu ZACINI Ruzmarin
Majcina dušica    
Ona je aromaticna biljka, prijatnog mirisa i oštrog, ali takode i prijatnog ukusa. Kao lek majcina dušica se upotrebljava najcešce za lecenje organa za varenje, koristi se za pripremu cajeva, a takode ulazi i u sastav mnogih lekovitih preparata.  
Main menu ZACINI Majcina dušica
Celer    
To je dvogodišnja korenasta biljka, ciji su lišce, koren i seme podjednako aromaticni. Upotrebljava se za cišcenje organizma, a kao bitan sastojak preporucuje se u ishrani osoba obolelih od dijabetesa. Sok od celera se koristi u lecenju bolesti bubrega i reumatizma.  
Main menu ZACINI Celer
Bosiljak    
To je višegodišnja zeljasta biljka koja ima prijatan miris i pomalo sladunjav i oštar ukus. Preporucuje se njegovo korišcenje za popravljanje raspoloženja, protiv nesanice i nocnog mokrenja. Smanjuje bol i otok zglobova, a preporucuje se I dijabeticarima, jer ima uticaj na sniženje nivoa šecera u krvi.  
Main menu ZACINI Bosiljak
Zacinska paprika    
Crvena zacinska paprika je osušen i samleven plod ove jednogodišnje biljke. Zdravim osobama se preporucuje korišcenje ovog zacina za poboljšanje apetita i bolje varenje.  
Main menu ZACINI Paprika
Beli luk    
Beli luk gajio se još od davina kao zacinska, hranljiva i lekovita biljka. Ima snažnu antibioticku aktivnost, koja se pripisuje nekim jedinjenjima na bazi sumpora. Može se dodavati mnogim jelima od mesa, ribe i povrca, a koristi se i za marinade i razne sosove i salamure.  
Main menu ZACINI Beli luk
Mirodjija    
Mirodija je bogata vitaminima A i C. Preporucuje se za bolji apetit, kod povracanja, nadutosti i za bolju probavu. Smatra se i da poseduje dejstva sedativa, odnosno da smiruje nervozu i sprecava nesanicu.  
Main menu ZACINI Mirodjija
Peršun    
Preporuka je da se sveži listovi peršuna dodaju neposredno pre služenja jela, kako bi se sacuvao vitamin C, kojim je ova biljka bogata. Peršun ima znacajno lekovito dejstvo kao diuretik, pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma, sprecava nadimanje i gasove u stomaku.  
Main menu ZACINI Peršun
Biber    
Biber se kod nas u prometu nalazi kao crni i beli biber. Crni biber se suši i zajedno sa korom melje, dok se kod belog bibera spoljni omotac odstranjuje. Biber ima više lekovitih svojstava od kojih su najzancajniji uticaj na poboljšanje svarljivosti hrane,a takode ubrzava metabolizam i sprecava nastanak gasova i nadimanje.  
Main menu ZACINI Biber
Jecam, brašno jecma, geršla, jecmena prekrupa, jecmene pahuljice, leko    
Jecam je žitarica koju ne bi trebalo izostaviti u ishrani jer ima brojna lekovita svojstva. Posebno je znacajan u dijetoterapiji za smanjenje nivoa holesterola u krvi, a koristi se i za jacanje funkcije organa za varenje.  
Main menu ZITARICE Jecam
Origano    
U ulju origana se nalaze vece kolicine vitamina A i C, kao i mnogih minerala, nego sto sadrži osušena biljka ili zacin. Origano je i odlican antioksidant, i ima povoljan uticaj na respiratorni sistem, kao i na sistem organa za varenje.  
Main menu ZITARICE Origano
Lovorov list    
Lovor deluje protiv nadimanja, poboljšava varenje, a preporucuje se njegovo korišcenje i za smanjenje nivoa šecera u krvi, kod cira na želudcu i protiv gljivicnih i bakterijskih infekcija. Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu lecenja modrica, a masiranje ovim uljem pomaže kod reume, bola u ledima, lecenju uganuca i otoka.  
Main menu ZACINI Lovorov list