Šecerna bolest lecenje ishranom     

Šecerna bolest lecenje ishranom - povecajte unos biljnih vlakana u ishrani

- Povecajte unos biljnih vlakana u ishrani. Rastvorljiva biljna vlakna, pri probavi, lagano otpštaju šecere u krvi, i na taj nacin nece doci do velikih variranja šecera u krvi u toku dana. Glavni izvori su: žitarice, povrce i voce.
- Pojedite celu jabuku umesto soka od jabuke. Na taj nacin postiže se veca sitost (prvenstveno zbog pektina koji se nalaze odmah ispod kore), bice manji porast glikemije, a takode preporucuju se pektini 2 jabuke dnevno za smanjenje nivoa holesterola i smanjenje krvnog pritiska.
- Koristite namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, jer one su i izvori dijetnih vlakana i sadrže ugljene hidrate koji se sporo resorbuju. To su prvenstveno sirovo voce, povrce, samoniklo bilje, pecurke, integralna zrna i njihovi proizvodi, mekinje,pahuljice.
- Od mlecnih proizvoda prednost se daje fermentisanim mlecnim proizvodima koji u sebi sadrže probiotike i prebiotike. Preporucuje se surutka, zbog laktoze, koja ima odloženo dejstvo u pogledu podizanja glukoze u krvi, bogata je biološki vrednim proteinima, mineralnim materijama (narocito kalcijumom) i vitaminima.
- Od crvenih mesa se preporucuju cista mesa, odnosno posnija mesa. Unos im treba smanjiti, ali ne i ukinuti, posebno zbog veceg sadržaja gvožda u njima. Takode, preporucuju se pilece meso bez kožice, curece meso i riba (posebno sa vecim sadržajem omega-3-masnih kiselina. Suhomesnate proizvode i masne konzerve treba izbaciti iz ishrane.
- Šecerna bolest lecenje ishranom podrazumeva da pržena jaja u ishrani treba izbegavati, eventualno retko se mogu koristiti u obliku omleta ili kajgane. Dozvoljena su od 3-4 jajeta nedeljno, a ukoliko je povecan holesterol kolicina žumanceta se smanjuje.
- Salate su neizostavne u ishrani dijabeticara, znacajan se izvor biljnih vlakana i antioksidanata, vitamina i mineralnih materija. Mogu se kombinovati sa drugim namirnicama i spremati se od kuvanog ili mariniranog povrca, kuvanog pilieceg mesa, testenina, makarona i dr. Njihovo konzumiranje se preporucuje pre glavnog jela, jer imaju visoku zasicujucu moc.
- Za zgrušnjavanje hrane klasicnu zapršku zamenite korišcenjem pahuljica, mekinja i heljdinog brašna.
- Od zacina posebno se preporucuje kari i cimet.
- Dijabeticari mogu da koriste sve vrste voce, samo je bitna kolicina. Preporucuje se sveže voce sa ljuskom. Kompoti se mogu zasladiti veštackim zasladivacima, a suvo voce treba izbegavati zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.
- Povrce trba da bude zastupljeno bar u 3 obroka dnevno. Preporucuje se kelj, kupus, krastavac, paradajz, tikvice, keleraba, praziluk, paprika, blitva, spanac, karfiol...
- Preporucuje se korišcenje svih vrsta cajeva, posebno caj od lista borovnice. On u sebi sadrži mirtilin, koji predstavlja biljni insulin.
- Šecerna bolest lecenje ishranom podrazumeva da se alkohol se sme koristiti samo u malim kolicinama. Unos treba ograniciti, npr. na 1 cašu piva od 300ml, ili na 1 cašu vina 100ml.
- Sadržaj masti u obroku treba smanjiti. Koristite krta mesa, kupujte mleko i mlecne proizvode sa smanjenim sadržajem masti, upotrebu butera zamenite dijetalnim margarinom, jedite ribu.
- Ukoliko primate isulin ili pijete tablete za smanjenje sadržaja šecera u krvi, obavezno sa sobom nosite kockicu šecera ili cokolade, odnosno neki slatkiš koji ce vam pomoci ukoliko dode do naglog pada šecera u krvi (hipoglikemije).
- Smanjite sadržaj soli, prvi korak neka bude zamena grickalica svežim vocem.
- Uvek citajte deklaraciju na proizvodima.
- Od velike je važnosti da obroci budu cesti i mali, nikako obilni.
- Obavezno imajte fizicku aktivnost.
- „Neka hrana bude Vaš lek, a lek Vaša hrana“- Hipokrat

DIJABETES Šecerna bolest lecenje ishranom 318