Kardiovaskularne bolesti - ishrana     

Kardiovaskularne bolesti

Genetska predispozicija, gojaznost, povišen nivo holesterola i triglicerida, povišen krvni pritisak samo su neki od faktora rizika koji mogu dovesti do oboljenja srca i krvnih sudova. Mislite o svom zdravlju na vreme. Dobar pocetak je fizicka aktivnost i pravilna ishrana. U daljem tekstu imacete priliku da procitate šta je ono što strucnjaci preporucuju u ishrani kardiovaskularnih bolesnika, a koje su to namirnice koje treba izbegavati ili izbaciti iz ishrane. Uskoro, na ovom sajtu, imacete priliku da procitate detaljnije o ovoj i slicnim temama, za pocetak upoznajte se sa nekim osnovnim namirnicama iz razlicitih grupa koje treba ili ne bi trebalo da koristite u Vasim obrocima.

Preporuke

ŽITARICE
DA- ovas, raž, jecam, proso, heljda, kukuruz. Poseban znacaj se daje ovsenim mekinjama koje uticu na smanjenje nivoa holesterola, posebno LDL-holesterola.

MLEKO I MLECNI PROIZVODI
DA- jogurt i kiselomlecni proizvodi, mleko, mladi posni sirevi. Birati namirnice sa smanjenim sadržajem mlecne masti.

VOCE- preporucuje se upotreba svih vrsta voca. Ono ima nisku kalorijsku vrednost, a bogato je mnogim vitaminima i mineralima. Posebno se preporucuje jagodicasto i bobicasto voce (brusnica, jagode, maline, borovnica, ribizla, groždje).

POVRCE- obavezno koristite sveže povrce, u obliku jednostavnih ili mešanih salata. Kuvana jela sa povrcem zgušnjavajte mekinjma ili pahuljicama. Izbegnite zgušnjavanje hrane klasicnom zaprškom. So i ostale zacine uvek stavljajte kada je jelo gotovo. Jedino se karminativni zacini (nana, anis) stavljaju u toku pripreme leguminoza (pasulja, graška, sociva...), kako ne bi doslo do nadimanja.

MESO, RIBA,JAJA
JAJA- Belance da, žumance treba izbegavati zbog visokog sadržaja holesterola. Jaja spremati kuvanjem, pecenjem na žar ploci ili pripremati dijetalne kajgane. Izbegavati jaja pržena u masnoci. Preporucuje se kombinovanje jaja sa povrcem.
RIBA- DA (najmanje 2 puta nedeljno). Cediti ulje iz sardina i tunjevina.
MESO- biraju se posnije vrste mesa. Kod živinskog mesa skidati kožicu. Izbegavati dodavanje masnoce u toku pripreme mesa.

MASTI I ULJA- ograniciti unos. Posebno se ogranicava unos masti životinjskog porekla.

Potrebno je ograniciti unos soli.
NAMIRNICE KOJE JE POTREBNO IZBACITI IZ ISHRANE: peciva, proizvode od lisnatog testa, burek, pogacice, pržena testa, kajmak, stare slane sireve, žumance, masno meso, iznutrice, sušena mesa i suhomesnate proizvode, pržena i pohovana jela, konzervisane proizvode, svinjska mast i loj.
Ograniciti unos slatkiša i grickalica. Dezerte je najbolje spremati kod kuce, neke laganije, kao npr. vocne salate i sl.

KARDIOVASKULARNE BOLESTI Kardiovaskularne bolesti - ishrana 306
KARDIOVASKULARNE BOLESTI Kardiovaskularne bolesti - ishrana 306