Pilece meso     

Kalorijska i hranljiva vrednost pileceg mesa

Pilece meso je dobar izvor proteina visoke biološke vrednosti (u proseku 23 posto u mesu grudi i 19 posto u mesu bataka i karabataka), zatim vitamina i makroelemenata – vitamini B kompleksa, fosfora, gvožda I cinka. Prosecno, pilece meso od ukupnih masnih kiselina sadrži 50 posto zasicenih, 40 posto mononezasicenih i 10 posto polinezasicenih masnih kiselina, pri cemu se u belom mesu više deponuju omega 3 masne kiseline. Pilece meso, takode, predstavlja i pogodnu sirovinu za izradu proizvoda od mesa.
Kaloricna vrednost mesa živine je mala, stoga predstavlja dobru osnovu za dijetalnu ishranu. Meso živine podmiruje potrebe u proteinima, reducira kalorije, a uz to održava nutritivni balans.
Brojleri (pilici starosti 2,5 meseca) sadrže 151 kaloriju na 100 g mesa, kokoši 302, a srednje masno meso curana 268. Sadražaj proteina u živinskom mesu krece se od 17.5 do 24.2 % ukupnih belancevina, ali je njihovo mišicno siromašenje u vezivnom tkivu, zbog cega je i nežnije. Bogato je esencijalnim amino-kiselinama. Belancevine svetlijeg mesa su biološki vrednije od belancevina tamnijeg mesa. Navodi se da kuvano živinsko meso, ukljucujuci jestive delove, sadrži 25-35% proteina, zavisno od dela trupa i nacina pripremanja. Sadržaj masti zavisi od doba, pola, vrste i nacina ishrane. Mast se rasporeduje pretežno ispod kože. Pilece grudi sadrže samo 1.3% masti. Ne samo da je važan sadržaj masti, vec isto toliko i vrsta masti. Prema mnogim istraživanjima pokazalo se da masti s visokim sadržajem zasicenih masnih kiselina uzrokuju povecanje holesterola u krvi. Pilece meso ima povoljan odnos zasicenih i nezasicenih masnih kiselina. Pilece meso je dobar izvor nijacina, prilicno veliki izvor riboflavina, tiamina i askorbinske kiseline. Sveža pileca jetra sadrži 32500 AE vitamina A, 0.20 mg tiamina, 2.46 mg riboflavina, 11.8% mg niacina, 20 mg askorbinske kiseline.

MESO RIBA JAJA Pilece meso 323
MESO RIBA JAJA Pilece meso 323

Priprema pileceg mesa

Pilece meso se pere pod mlazom toplije vode, temperature oko 30 stepeni. Meso se prilikom pranja nikada ne potapa, kako ne bi izgubilo hranljive sastrojke.
Pilece meso se usitnjava do odredenog stepena ili oblika, u sirovom stanj ili termicki obradeno. Usitnjavanjem mesa kida se mišicno i vezivno tkivo.
Moguce ga je pripremati na razlicite nacine: s povrcem, vocem, raznim zacinima, hladno ili toplo, uvek je ukusno..
Pilece meso se može pripremati na razne nacine pojedinacno ili uz dodatak povrca ili drugih namirnica:
- kuvanjem (krckanjem),
- dinstanjem (pirjanjenjem),
- prženjem (sa ili bez masnoce),
- pecenjem u pecnici (ili na roštilju).

Piletina se može iseci na delove: polovine, karabatake (batak i nadbatak), krila, vrat, grudi i dr. Celi karabataci se mogu uviti u aromaticno bilje i peci na roštilju, pecnici ili pohovati. Da bi meso sacuvalo socnost, uvija se u alufoliju. Od sitneži (krila, vrata, nogu, glave) može se skuvati supa ili corba, a od krila, leda i iznutrica pilav ili duvec. Od belog mesa se mogu pripremiti odresci za pohovanje. Belo meso u komadu se može koristiti za pilav, a uvijeno u foliju (prethodno uvaljano u senf i dodatak od povrca), može se peci u pecnici. Belo meso uvijeno u slaninu može se peci na roštilju, a od kuvanog može se pripremiti ruska salata sa majonezom. Od samlevenog belog mesa pripremaju se ukusni faširani odresci ili kroketi. Prženje na masnoci znaci, da se, meso naglo prži na malo masnoce na jacoj temperaturi nekoliko minuta. Vlakna se skupe i tako zadrže hranljive sastojke, a meso je socnije i ukusnije
Pilece meso, bez kože, kao I curece su posna mesa I imaju visoku dijetetsku vrednost, pa nalaze primenu u vecini dijetoterapija, izuzev onih u kojima se meso iskljucuje.
Meso kao proteinska hrana, je odlican sastojak redukcionih dijeta, ima dobru zasicujucu moc, zadržava hormone gladi pod kontrolom.
Pare pilece supe pomažu rastvaranje sluzi I precišcavanje nosnih šupljina.
Od pecenih mesa živinsko je najsvarljivije, medutim ako meso kuvate u pogledu svarljivosti prednost se daje ovcijem i govedem mesu.
Tamnije živinsko meso zahteva strožiji režim termicke obrade u odnosu na svetlije meso. Treba voditi racuna da se meso oko kosti dobro ispece (zbog eventualno prisutne salmonele).

SLIČNE TEME

  • Jaja