VITAMIN B1- tiamin     

Tiamin ima miris na kvasac

Raniji naziv vitamina B1 (tiamina) je bio aneurin (jer sprecava neuritis- zapaljenje nerava). Otkriven je 1926.godine, a hemijska struktura je otkrivena 1937.godine. Vitamin se naziva tiamin zbog prisustva azota i sumpora u molekulu. Prisustvo amonijum grupe omogucava mu veliku rastvorljivost. Tiamin ima miris na kvasac. U kristalnom stanju je otporan prema relativno visokim temperaturama, a inace se raspada cak i u slabo alkalnoj sredini. Što su temperatura i pH viši, vitamin je nestabilniji.
Tiamni se apsorbuje u gornjim partijama tankog creva, aktivno uz prisustvo ATP-a, i pasivno pri unosu vecem od 5 mg tiamina dnevno. Delom se nalazi slobodan u cirkulaciji, a drugi deo se smešta u razne delove srca, jetre, mozga i u skeletnoj muskulaturi. Put izlucivanja tiamina je preko bubrega, odnosno urinom.

Uloge tiamina i deficit

Uloge vitamina B1:
- neophodan je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata;
- ulazi u sastav enzima karboksilaze i enzima transketolaze koji ucestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata;
- znacajan je za oksidaciju i dekarboksilaciju pirogroždane kiseline.

Znaci deficita vitamina B1 su: razdražljivost, slabost, gubitak apetita, povracanje, zabrinutost. Ukoliko se javi veci deficit, može doci do paralize nogu, odnosno do bolesti poznate pod nazivom "beri-beri", što u prevodu znaci "ja ne mogu". Javlja se malaksalost i mišicna nemoc, a u daljem stadijumu može doci i do poremecaja nervnog i kardiovaskularnog sistema. Javlja se slaba koordinacija, pareza u rukama i nogama, i moguca paraliza. Populacija koja je pod rizikom da oboli od ove bolesti su alkoholicari, jer dolazi do smanjene apsorpcije vitamina B1 u crevima, a zbog dejstva alkohola na celije jetre, smanjuje se pretvaranje tiamina u aktivan oblik.

VITAMINI VITAMIN B1- tiamin 319
VITAMINI VITAMIN B1- tiamin 319

Dnevne potrebe i izvori vitamina B1

- Vitamin B1 je rasprostranjen u namirnicama i biljnog i životinjskog porekla. Sadrže ga razne vrste mesa, jetra, jaja, klice, crno pšenicno brašno i leguminoze.
- Pšenicno zrno je najbogatije vitaminom B1, ali odstranjivanjem ljuske i poliranjem gubi se veliki procenat ovog vitamina.
- Kvasac je dobar izvor vitamina B1, i ostalih vitamina B-kompleksa, to je prirodni koncentrat i služi za obogacivanje drugih namirnica vitaminima B-kompleksa. Takode, kvasac sadrži i visokovredne proteine i druge vitamine i minerale.
- Potrebno je da kvasac bude inaktivisan termickom obradom, jer ako se u organizam unesu žive gljivice kvasca može doci do deficita, jer one same koriste te vitamine za svoj rast i razvoj.
- Prosecni gubici vitamina B1 prilikom pripreme su od 25-30%. Pri pecenju mesa gubi se oko 50% ovog vitamina, a pri kuvanju povrca i pecenju hleba oko 20%.
- Veliki procenat vitamina B1 se gubi prelaskom u vodu tokom kuvanja, ako vodu prospemo izgubice se vitamini, tako da tu vodu treba koristiti u daljoj pripremi.
- Da bi se vitamin u što vecoj meri iskoristio treba kuvati u malo vode, a povrce i voce pre upotrebe treba tuširati. Potapanjem u vodi i stajanjem se takode gube vitamini.
- Dodavanjem alkalija se razara tiamin, tako da treba izbegavati upotrebu sode-bikarbone i praška za pecivo.

Preporucuje se unošenje 0,40 mg tiamina na 1000 kcal. Unošenje vecih kolicina nema vece posledice, jer njegove rezerve u organizmu nikad nisu velike.
Dnevne potrebe su:
1,3-1,6 mg za muškarce;
1-1,2 mg za žene;
1,5-1,7 mg za trudnice.
Potrebe zavise i od fizicke aktivnosti.