Vitamin C     

Vitamin C- askrobinska kiselina

Vitamin C je u cistom stanju dobijen iz soka limuna i identifikovan 1933. godine. Ovoj supstanci ciju je preciznu strukturu odredio Haworth, dato je ime ASKORBINSKA KISELINA.
Vitamin C je kristalna, kisela supstanca, lako rastvorljiva u vodi. Stabilan je na dejstvo kiselina, ali ga lako razlažu oksidacija, svetlost, alkalije, narocito u prisustvu gvožda ili bakra.
Aktivniost vitamina C se uglavnom uništava termickom obradom hrane, posebno kada postoje tragovi metala, kao što je bakar, ali je zato otporan na zamrzavanje. Vitamin C je jedan od najnestabilnijih medu vitaminima rastvornim u vodi.
Vitaminska vrednost se najbolje cuva ako se krtolasto i korenasto povrce cuva u celim plodovima, a lisnato u glavicama. Ako je povrce seckano treba ga potopiti u kiseli rastvor, do pripreme. Prilikom kuvanja, povrce treba uroniti u kljucalu vodu, jer se tako istiskuje kiseonik i brzo se inaktiviše oksidaza , tj. sprecava se oksidacija vitamina C. Dobro se cuva pri konzervisanju namirnica smrzavanjem, ali odmrzavanje i zamrzavanje se mora izvršiti pravilno.

Vitamin C- uloga

Biološka uloga vitamina C se vezuje za ucešce u oksido-redukcionim procesima, sintezi kolagena, koagulaciji krvi, regeneraciji tkiva, sintezi steroidnih hormona, aktivaciji mnogih enzima i dr.
- Stvaranje kolagena je glavna uloga vitamina C. Kolagen je glavni strukturni protein vezivnog tkiva, hrskavice i kože. Deficit vitamina C dovodi do poremecaja sinteze kolagena, što dovodi do poremecaja u zarastanju rana, prskanju kapilara, kao i do poremecaja u razvoju kostiju i zuba. Prvi znak poremecaja sinteze kolagena je tackasto krvarenje-subkutano ili intracelularno krvarenje. Posebno se ispoljava na delovima tela koji su lako izloženi mehanickom povredivanju.
- Uloga vitamina C je da reaguje kao redukujuci agens i da omoguci da to bude u dvovalentnom obliku, a ne da se oksiduje u trovalentnom obliku.
- Vitamin C ima ulogu i u sintezi karnitina. Karnitin je mali organski molekul koji sadrži azot i ima ulogu u transportu masnih kiselina u mitohondrijama. Tu se zatim oksidiše i oslobada energija za metabolicke procese u celijama. Ako postoji deficit vitamina C, sinteza karnitina je redukovana, samim tim je smanjena kolicina energije u celijama, što se manifestuje mišicnom slabošcu.
- Uloga vitamina C je i u apsorpciji gvožda, kalcijuma i folne kiseline. Vitamin C omogucava da se gvožde zadrži u +2 obliku, koji je apsortivan i tako olakša apsorpciju non-hem gvožda.
- Ima antioksidativnu ulogu- mocan je antioksidant zajedno sa vitaminom E i beta karotenom. Ima ulogu u regulaciji vitamina E.
- Vitamin C je najefikasnije redukciono sredstvo u organizmu, ima ulogu u aktivaciji hormona. Ulazi u sastav steroidnih hormona.
- Ima ulogu da snižava nivo holesterola u krvi, kao i da smani mogucnost za nastajanje kardiovaskularnih bolesti.
- Vitamni C deluje na funkcije centralnog nervnog sistema, stimuliše funkciju endokrinih žlezda, pojacava funkcije jetre.
- Jedna od veoma važnih uloga vitamina C je njegova antioksidativna aktivnost.ovaj vitamin vezuje slobodne radikale i time može da odigra znacajnu ulogu prevenciji raznih teških oboljenja, kao što su tumori. To se pre svega odnosi na stomacni tumor, tumor jednjaka i debelog creva, a kod pušaca i alkoholicara i tumor grkljana. Medutim, vitamin C ima ulogu samo u prevenciji od dobijanja tumora, ali kada se tumor vec razvio njegova uloga postaje zanemarljiva.
- Vitamin C ublažava posledice astme (smetnje u disanju). Višegodišnja istraživanja ukazuju na to, da se kod astmaticara smanjuje nivo vitamina C u organizmu, pa je potrebno unositi dodatne doze ovog vitamina.
- Vitamin C jaca imunološki sistem organizma i sprecava kijavicu. Pojacava takode i otpornost prema zaraznim bolestima.
- Kod muškaraca može pomoci u lecenju neplodnosti. Vitamin C povecava resorpciju cinka, magnezijuma, bakra i kalijuma, koji su neophodni za normalno funkcionisanje spermatozoida.
- Vitamin C ima ucešce i u ubrzanoj eliminaciji opojnih sredstava, duvanskog dima i alkohola iz organizma, i ima ulogu i u lecenju šecerne bolesti.

VITAMINI Vitamin C 322
VITAMINI Vitamin C 322

Prirodni izvori vitamina c i dnevne potrebe

Organizam coveka nije sposoban da sam sintetizuje vitamin C, tako da se ovaj vitamin u organizam unosi iskljucivo namirnicama biljnog porekla, pre svega vocem i povrcem.
Najbolji izvori vitamina C su. citrusi (limun, pomorandža), peršun, zelena paprika (posebno deo oko peteljke), bobicasto voce (crna ribizla), nekuvan kupus, zeleno voce, šipak, paradajz, celer.
Usled nedostatka vitamina C javlja se bolest pod imenom SKORBUT. Skorbut se javlja kod ljudi, koji dugo vremena u svojoj ishrani nisu uzimali sveže voce i povrce. Ova bolest se odlikuje opštom slabošcu, krvarenjem desni i grubom kožom, problemima u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema i sporom zarastanju rana.
DNEVNE POTREBE za vitaminom C za odrasle osobe iznose 75 mg, 100 mg za trudnice, 120 mg za dojilje i 30 mg za decu.