VRSTE NAMIRNICA FORUM       

Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno        
Nailazimo na previše oboljenja danas i to nam još više dokazuje da u našoj redovnoj ishrani nedostaju važne hranljive materije. Jedna od najvažnijih hranljivih materija su vlakna koje smo cesto skloni da zanemarimo. Jecam je odlican izvor i rastvorljivih vlakana i cinilac ukupnog dobrog zdravlja na duže staze.  
ZITARICE Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno
alexa
Karanfilic        
Karanfilic je osušeni cvetni pupoljak, koji ima vrlo prijatano aromatican miris, slican karanfilu. Upotrebljava se u cvetu ili u prahu. Karanfilic ima ulogu u jacanju imuniteta, veliku antisepticku moc i reguliše rad probavnog trakta.  
Main menu ZACINI Karanfilic
Ana
Vanila        
To je tropska biljka koja ima vrlo mirisan i dugacak plod, koji je slican mahuni. U toku sušenja na površini vanile obrazuju se sitni kristali vanilina. Može se upotrebljavati u šipkama ili u prahu, za pripremu kolaca, kompota, sladoleda, kuvanih vina, likera, sosova i dr. Podstice varenje i ima pozitivno dejstvo na nervni sistem.  
Main menu ZACINI Vanila
Ana
Cimet        
U prodaji se cimet nalazi kao osušena kora ili prah (što se lakše i nalazi u prodaji i cešce se upotrebljava). Cimet sadrži hranljive i lekovite sastojke, ima znacajno antioksidativno dejstvo i pomaže u varenju hrane. Preporucuje se za svakodnevno korišcenje u ishrani dijabeticara, jer stimuliše rad pankreasa i lucenje insulina. Znacajan je i za kontrolu holesterola i triglicerida.  
Main menu ZACINI Cimet
Ana
Ruzmarin        
Ruzmarin ima brojna lekovita svojstva. Dobar je antioksidans, a ima i antisepticko, antigljivicno i antibiotsko dejstvo. Takode, ima i sedativno dejstvo, pa trudnice treba da ga izbegavaju u ishrani. Upotreba ovog zacina se preporucuje za jela od pecenog mesa i ribe.  
Main menu ZACINI Ruzmarin
Ana
Majcina dušica        
Ona je aromaticna biljka, prijatnog mirisa i oštrog, ali takode i prijatnog ukusa. Kao lek majcina dušica se upotrebljava najcešce za lecenje organa za varenje, koristi se za pripremu cajeva, a takode ulazi i u sastav mnogih lekovitih preparata.  
Main menu ZACINI Majcina dušica
Ana
Celer        
To je dvogodišnja korenasta biljka, ciji su lišce, koren i seme podjednako aromaticni. Upotrebljava se za cišcenje organizma, a kao bitan sastojak preporucuje se u ishrani osoba obolelih od dijabetesa. Sok od celera se koristi u lecenju bolesti bubrega i reumatizma.  
Main menu ZACINI Celer
Ana
Bosiljak        
To je višegodišnja zeljasta biljka koja ima prijatan miris i pomalo sladunjav i oštar ukus. Preporucuje se njegovo korišcenje za popravljanje raspoloženja, protiv nesanice i nocnog mokrenja. Smanjuje bol i otok zglobova, a preporucuje se I dijabeticarima, jer ima uticaj na sniženje nivoa šecera u krvi.  
Main menu ZACINI Bosiljak
Ana
Zacinska paprika        
Crvena zacinska paprika je osušen i samleven plod ove jednogodišnje biljke. Zdravim osobama se preporucuje korišcenje ovog zacina za poboljšanje apetita i bolje varenje.  
Main menu ZACINI Paprika
Ana
Beli luk        
Beli luk gajio se još od davina kao zacinska, hranljiva i lekovita biljka. Ima snažnu antibioticku aktivnost, koja se pripisuje nekim jedinjenjima na bazi sumpora. Može se dodavati mnogim jelima od mesa, ribe i povrca, a koristi se i za marinade i razne sosove i salamure.  
Main menu ZACINI Beli luk
Ana
Mirodjija        
Mirodija je bogata vitaminima A i C. Preporucuje se za bolji apetit, kod povracanja, nadutosti i za bolju probavu. Smatra se i da poseduje dejstva sedativa, odnosno da smiruje nervozu i sprecava nesanicu.  
Main menu ZACINI Mirodjija
Ana
Peršun        
Preporuka je da se sveži listovi peršuna dodaju neposredno pre služenja jela, kako bi se sacuvao vitamin C, kojim je ova biljka bogata. Peršun ima znacajno lekovito dejstvo kao diuretik, pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma, sprecava nadimanje i gasove u stomaku.  
Main menu ZACINI Peršun
Ana
Biber        
Biber se kod nas u prometu nalazi kao crni i beli biber. Crni biber se suši i zajedno sa korom melje, dok se kod belog bibera spoljni omotac odstranjuje. Biber ima više lekovitih svojstava od kojih su najzancajniji uticaj na poboljšanje svarljivosti hrane,a takode ubrzava metabolizam i sprecava nastanak gasova i nadimanje.  
Main menu ZACINI Biber
Ana
Lovorov list        
Lovor deluje protiv nadimanja, poboljšava varenje, a preporucuje se njegovo korišcenje i za smanjenje nivoa šecera u krvi, kod cira na želudcu i protiv gljivicnih i bakterijskih infekcija. Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu lecenja modrica, a masiranje ovim uljem pomaže kod reume, bola u ledima, lecenju uganuca i otoka.  
Main menu ZACINI Lovorov list
Ana