Cimet     

Koristi se uglavnom kao zacin za pripremu slatkih jela

CIMET- latinski naziv je Cinnamomum zeylanicum. Crveno-braonkaste je boje, prijatnog ukusa i mirisa. U prodaji se nalazi kao osušena kora ili njen prah (što se lakše i nalazi u prodaji i cešce se upotrebljava).
Koristi se uglavnom kao zacin za pripremu slatkih jela, npr. kompota i kolaca, za pripremu jela od pirinca (sutlijaš), i za pripremu kuvanih vina.
U 100 g cimeta ima 307 kcal (1285 kJ). Od toga, ukupna kolicina proteina je 14 grama, 3 grama masti i 56 grama proteina. 100 grama cimeta sadrži 54 g dijetetskih vlakana, pa se smatra njihovim dobrim izvorom. Od minerala sadrži znacajne kolicine kalijuma- 500 mg, kalcijuma- 1228 mg, zatim mangan, cink i bakar. Znacajan je izvor vitamina C, kao i vitamina K.
Cimet sadrži hranljive i lekovite sastojke, ima znacajno antioksidativno dejstvo i pomaže u varenju hrane. Preporucuje se za svakodnevno korišcenje u ishrani dijabeticara, jer stimuliše rad pankreasa i lucenje insulina. Znacajan je i za kontrolu holesterola i triglicerida, a prema nekim istraživanjima preporucuje se i za mršavljenje. Koristi se i u lecenju gripa, prehlada i raznih upalnih procesa i probavnih smetnji. Naravno, u kolicini ne treba preterivati, ne preporucuje se više od pola kafene kašicice dnevno, jer ukoliko se koristi u prevelikim kolicinama može dovesti do razredivanja krvi. Trudnice u svojoj ishrani treba da izbegavaju cimet.

ZACINI Cimet 302
ZACINI Cimet 302