Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno     

Zdravlje jecam

Nailazimo na previše oboljenja danas i to nam još više dokazuje da u našoj redovnoj ishrani nedostaju važne hranljive materije. Jedna od najvažnijih hranljivih materija su vlakna koje smo cesto skloni da zanemarimo. Jecam je odlican izvor i rastvorljivih vlakana i cinilac ukupnog dobrog zdravlja na duže staze.

Pre nego što predemo na zdravstvene koristi od jecma, bice vam drago da znate da možete konzumirati jecam u mnogim vrstama preparata kao što su salate, supe, paprikaši, pa cak i sa piletinom, ovcetinom ili u Tandoori stilu. Tako da nece dodati vrednost samo za vaše zdravlje, vec i vašem ukusu.

ZITARICE Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno 314

Održava zdravlje debelog creva
Jecam biti odlican izvor vlakana, cisti svoje telo od toksina besplatno. Jecam trava, bogata dijetetskim vlaknima deluje kao hrana sa prijateljskim bakterijama na naše debelo crevo. Ove bakterije pomažu u fermentaciji vlakana, na taj nacin formirajuci buterne kiseline, što je opet osnovno gorivo crevnih celija. Jecam je veoma efikasan u održavanju zdravog debelog creva. Držeci creva u zdravo, jecam vam pomaže da smanjite vreme prometa izmeta i cuva vaš stomak cistim. To u velikoj meri smanjuje šanse od raka debelog creva i hemoroide.

Sprecava osteoporozu
Fosfor i sadržaj bakra u travi jecma doprinosi dobrom zdravlju kostiju. Sadržaj fosfora u jecmu efikasno leci kosti i zubne bolesti. Ako imate osteoporozu, jecam može biti vaš prirodni lek. Sok od jecmene trave poznat je da ima jedanaest puta veci sadržaj kalcijuma od mleka. Kalcijum, kao što znamo jeste kljucna komponenta za zaštitu kostiju. Sadržaj mangana u jecmu radi u saradnji sa vitaminima B-kompleksa i tako doprinosi sveukupnom zdravlju. Mangan nam treba za normalnu proizvodnju kostiju i kod anemije u nedostatku gvožda.

Podržava imunološki sistem
Vitamina C u sadržaju jecma ima skoro duplo nego pomorandži. Ovaj vitamin posebno ojacava vaš imuni sistem i smanjuje šanse za prehladu i grip. Gvožde poboljšava volumen krvi i time sprecava anemiju i umor. Pomaže pravilnom funkcionisanju bubrega i razvoju telesnih celija. Jecam ima bakra, koji formira hemoglobin i crvena krvna zrnaca.

Cuva elasticnost kože
Jecam je dobar izvor selena koji ce vam pomoci da sacuva elasticnost kože, cime je štiti od slobodnih radikala. Štaviše, on takode poboljšava naše srce, pankreas, imuni sistem. Nedostatak selena može dovesti do karcinoma kože, debelog creva, prostate, jetre, želuca i dojke.

Kontrole nivo holestrola u krvi:
Nerastvorljiva vlakana u jecmu donose propionsku kiselinu koja pomaže zadržavanje niskog nivoa holesterola u krvi. Posebno lekarima preporucujemo dijetu sa jecmom zbog prirodno niskog sadržaja masti i holesterola.

Dijabetes
Jecam efikasno deluje na tip 2 dijabetesa.Treba ukljucujiti celo zrno jecma u ishrani. Pritom, visoko vlaknaste namirnice poput jecma treba suštinski ukljuciti u svakodnevnoj ishrani kod dijabeticara. Jecam je žitarica koja sadrži sve esencijalne vitamine i minerale, posebno beta-glukan rastvorljiva vlakana koja usporavaju apsorpciju glukoze. Istraživanja hranljivih sastojaka pokazala su da su otporniji na insulin ljudi, koji su konzumirali jecam beta-glukan rastvorljiva vlakana i imaju znatno smanjen nivo glukoze i insulina u odnosu na druge.

Sprecava bolest srca i raka
Jecam ima biljni lignan, koji se transformiše u prijateljske flore u našim crevima. Jedan od takvih lignana se zove enterolacton, koji nam pomaže da se spreci rak dojke i takode koronarne ili bolesti srca.

Štiti od ateroskleroze
Ateroskleroza je stanje kada se zid arterije deblja zbog koagulacije masnih materijala kao što su nivo holesterola. Jecam sadrži Niacin (vitamin B kompleksa) koji smanjuje ukupni holesterol i nivo lipoproteina i smanjuje kardiovaskularne faktore rizika. Žene u postmenopauzi koje imaju visok krvni pritisak, visok holesterol ili Kardiovaskularne bolesti se posebno preporucuje da uzimaju jecam najmanje 6 puta nedeljno.

Sprecava astmu
Jecam se dokazao da je veoma efikasna preventivna mera za one koji su alergicni na pšenicno brašno.

Kada mislite o kupovini jecma, prva pomisao je u kojoj formi bi trebalo da kupujem jecam. Jecam se nalazi u razlicitim oblicima i svaka od njih ima varirajucu hranljivu vrednost. Cela zrna jecma imaju hranljivu vrednost sa svojom opnom, lišcem, pa cak i sokom iz trave.

ZITARICE Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno 314

U kojim formama se upotrebljava jecam

Jecmena trava
Obicno se bere trava oko 200 dana posle klijanja, dok izdanci nisu cak ni 30 cm visoki. Ljudi koriste ovo u vidu mladih listova bogatim mineralima, vitaminima, antioksidanatima i amino kiselinama. Iako jecam žitarice imaju mnogo više dijetalna vlakna, trava ima hlorofil koji detoksikuje vaše telo od štetnih toksina.

Oljušcen jecam
Takode je poznat kao pokriveni jecam i obicno se jede posle uklanjanja nejestive i vlaknaste spoljašnje ljuske. Kada se ljuska ukloni, on je poznat kao oljušteno zrno jecma. Oljušcen jecam je odlican izvor zdravih hranljivih materija. Oljušcenom jecmu je potrebno mnogo vremena da se se skuva. Oljušteno zrna jecma je komercijalno popularan kao biser jecma. Proces uklanjanja mekinje i poliranje je poznat kao "pearling".Perl Jecam je lako dostupan u prodavnicama i verovatno jedan od najcešcih sastojaka za dorucak i užina receptima širom sveta. To je zapravo oljušcen jecam koji se obraduje i mekinja se uklanja. Ovo se preraduje u nizu proizvoda kao što su brašno jecma, ljuspica i griz.

Jecam u zelenom prahu
Dobro poznat po svojim lekovitim koristima. To je zapravo oblik jecmene trave u prahu, koja se ponekad meša sa dodatim vitaminima i mineralima. Danas mnoge kompanije prodaju jecam u prahu koji dolazi iz ciste jecmene trave. Ove trave se nalaze u promenljivim ukusima i imaju superiornu rastvorljivost. Zbog toga možete ih konzumirati kao jecmeni sok.

Jecam brašno
Cesto se koristi kao alternativa pšenicnom brašnu. Brašno od celog zrna jecma je bogatije u ishrani od jecmenog brašna pošto biser mekinje u bivšoj formi ostaje neošteceno. Ova ne-pšenicna brašna se dobijaju brušenjem jecma. Ona sadrži gluten i veoma je popularna kod konditorskih proizvoda koji imaju tendenciju da eksperimentišete sa alternativnom vrstom brašna. Ona ima blag, orahov ukus. Ovo brašno ima relativno niže stope kalorija i vece stope vlakana.

Jecam Voda
Eefikasan je kada se vaši bubrezi trebaju odmoriti od stresa. Osobe koje pate od bolesti bubrega i bešike mogu da koriste vode jecma u terapeutske svrhe.

Jecam je lako dostupan u komercijalnim prodavnicama širom sveta u razlicitim oblicima. Treba da znate tacan obrazac koji odgovara vašim potrebama. Ako kupujete pakovani jecam, proverite datum i takode da li je pravilno zatvoren. Cak i mala kolicina vlage zapakovanog jecma može pokvariti žitarice, tako budite pažljivi.
Svež jecam držite u cistim, staklenim posudama sa dobrim zatvaranjem i držite ga na hladnom i suvom mestu. Tokom leta, preporucljivo da jecam držite u frižideru.

ZITARICE Jecam, jecam u zelenom prahu, jecam brašno 314

Referenca

1) Healthy Healing - A Guide to Self Healing for Everyone by Linda Rector Page

2) Zhang, J.-X., Bergman, F., Hallmans, G., Johansson, G., Lundin, E., Stenling, R., Theander, O. and Westerlund, E. (1990), The influence of barley fibre on bile composition, gallstone formation, serum cholesterol and intestinal morphology in hamsters. APMIS, 98: 568–574.

3) COMPARATIVE CHOLESTEROL-LOWERING EFFECTS OF BARLEY ß-GLUCAN AND BARLEY OIL IN GOLDEN SYRIAN HAMSTERS11 Contribution J-2979, MT Agricultural Experiment Station.
Linji Wang, Stephen R. Behr, Rosemary K. Newman, C.Walter Newman
Nutrition Research - January 1997 (Vol. 17, Issue 1, Pages 77-88)